torstai 9. marraskuuta 2017

Järjestetty avioliitto: miten tutustutan marsut toisiinsa?

Olen kokeillut marsuhistoriani aikana monenlaisia tapoja tutustuttaa marsuja toisiinsa. Urosten kanssa oli aika selvä peli: puolueeton alue, mökkien pesu tai marsujen buddy bath eivät auttaneet mitään, jos marsut päättivät vihata toisiaan. Mulla on ollut neljä urosta ja kaksi sopuisaa paria (Mukka&Eliot ja Mukka&Metku), ja useita epäonnistuneita pari- ja laumakokeiluja. Alkuviikosta aloitin kastraatti-Eliotin ja Essin tutustuttamisen, ja tässä avaan vaiheita, miten se eteni.

Haen tietoa mielellään englanninkielisiltä marsusivuilta ja foorumeilta (kuten GuineaLynx ja Guinea Pig Forum). Löysin paljon hyviä vinkkejä, mutta myös useita "ylivarovaisia" ohjeita. Marsut saavat myös vähän tapella ja haastaa toisiaan, eikä esimerkiksi hampaiden kalisuttelu tai näykkiminen ole vielä mulle merkki erottaa marsuja, ellei näy oikeaa tappelua, ns. marsupalloa. Siltä on tällä kertaa onneksi vältytty.

1.vaihe: Naapurit

Essi ja Eliot asuivat olosuhteiden pakosta useita viikkoja vierekkäisissä häkeissä. Tämä ei nyt kaikkien lähteiden mukaan ole välttämätön vaihe, mutta jotkut taas suosivat, että eläimet asuvat aidalla erotettuna esimerkiksi viikon tai kaksi, jotta uusi tulokas saa kotiutua, eikä pura stressiä toiseen. Mulla meinasi palaa hermo tähän vaiheeseen. Eliot kosiskeli Essiä aidan takaa minkä kerkesi, pitkään kestänyt kaltereiden syöminen, hurina ja vinkuminen oli stressaavaa kuunneltavaa. Essi vastasi takaisin hiljaisella hurinalla tai välillä naksuttamalla hampaita kevyesti.

Koska yhtä lailla olosuhteiden pakosta naapurihäkit eivät olleet mitään tilaihmeitä, pidin marsuja välillä jaloittelemassa siivouksen ajan lattialla yhdessä. Näissä tilanteissa ei yleensä tapahtunut mitään mullistavaa, molemmat marsut olivat aika jännittyneitä. Pientä hurinaa ja hampaiden naksutusta, mutta ei oikeaa valtataistelua tai välien selvitystä.

2.vaihe: No man's land


Tiistaina mulla oli vihdoin aikaa aloittaa tutustuttaminen kunnolla. Pesin kylpyhuoneen lattian, levitin sinne puhtaan fleecen ja keskelle heitin ison kasan heinää. Tämä vaihe kesti noin 2-3 tuntia. Puolueettomalla alueella oli selkeitä suvantovaiheita: syötiin vierekkäin, toisesta ei välitetty, välillä jopa nukahdettiin lähelle toista. Aika ajoin toisen naama alkoi pänniä, ja hampaita naksutettiin, kun toinen tuli syömään liian lähelle tai ohitti ilman turvaväliä. Myös "mahtailua" oli nähtävissä, eli sitä, että marsut ovat vastakkain ja vikisevät, ja nostavat päätä ja etutassuja ilmaan ("hyppivät"), ottavat mittaa toisistaan ja yrittävät molemmat näyttää mahdollisimman mahtavilta ja suurilta.

Useimpien lähteiden mukaan marsut voi siirtää samaan häkkiin/aitaukseen, kun ne ovat puolueettomalla alueella rauhoittuneet, esimerkiksi käyneet nukkumaan toistensa läheisyyteen. Tätä Eliot ja Essi tekivät oikeastaan heti, mutta odottelin siihen, että tilanne oli ollut jo pidempään rauhallinen ja uskalsin jättää marsut keskenään kylpyhuoneeseen. Siivosin häkin lattiasta kattoon sekä vaihdoin matot, pyyhkeet ja kuivikkeet. Mökit otin pois kokonaan, häkin ainoa "virike" oli muutama heinäkasa siellä täällä.

3.vaihe: Who's the boss?

Todellinen välienselvittely alkoi vasta häkissä. Välienselvittelyyn kuului meillä nurkkaan ahdistaminen, hampaiden naksutus, hurinat ja purinat, mahtailut, takaa-ajot ja näykkäisyt. Kunnon tappelua ei tullut, mutta välillä vähän jännitti, miten vastakkain asettuneilla marsuilla tunteet seuraavaksi leimahtaa. Yleensä tilanne purkaantui sillä, että toinen "hyökkäsi" toista kohti, saattoi esimerkiksi näykkäistä, jonka jälkeen alakynteen jäänyt juoksi pakoon. Hurjan näköistä, mutta haavoja tässä ei tullut. Pari pientä tuppoa karvaa löytyi häkistä, eli uskon hammastelujen kohdistuneen lähinnä turkkiin mahtailun eleenä, ei ihoon tai lihaan satuttamismielessä.

Aktiivisena tämä vaihe kesti noin 8 tuntia. Puolen yön aikaan tilanne rauhoittui.

4. vaihe: Alakko mun vaimoksein?

Olin tässä vaiheessa jo nukkumassa, mutta ikävä kyllä kuulin kaiken, mitä marsulassa tapahtui :'D Puolilta öin kuulin vielä naksuttelua, joka päättyi kaltereiden räminään, joten jonkinlainen yhteenotto siellä vielä tapahtui. Sitten alkoi täysin toisenlainen, ei sen rauhallisempi, mutta huomattavasti sopuisampi vaihe: ilmeisesti Eliot saavutti paikkansa johtajana, ja tajusi jakavansa häkin nyt TYTÖN kanssa. Hampaiden naksuttelu loppui puolin ja toisin, ja tilalle tuli Eliotin hurina ja kujerrus sekä Essin hieman vaivaantunut vaimeampi piipitys. Eliot ajoi Essiä takaa koko aamuyön kosiomielessä, yritti ilmeisesti myös astua tätä jossain vaiheessa. Ääntä lähti siihen malliin kuin häkissä olisi kahden sijaan ollut 20 marsua. Ääntely oli kuitenkin "leikkisää", ei enää aggressiivista, joten vaikka yöunet jäivät meillä ihmisillä aika vähälle, olin iloinen tästä käänteestä. Kyllä tästä vielä aviopari tulee!

5. vaihe: Kämppä kuntoon
Seuraavana päivänä aktiivinen kosiovaihe rauhottui "normaalille tasolle". Eliot näyttää edelleen johtajan elkeitä, ja Essi tuntuu ne hyväksyvän. Esimerkiksi pellettikipolla Essi syö aikansa, kunnes Eliot tulee paikalle ja nostaa hieman päätään, jolloin Essi perääntyy. Selkeä nokkimisjärjestys, mutta ystävälliset välit, tulkitsisin :)

 Seuraavaksi sisustin avioparin asunnon pestyillä mökeillä ja olinpa ostanut uuden Ikean nukensängyn ihan heitä ajatellen. Pitäähän heillä aviovuode olla. Riitaa ei tässä vaiheessa tullut enää nukkumapaikoista, vaan kaikki sujui oikein hyvin. Marsut käyttäytyvät nyt, parin päivän jälkeen, pääosin sopuisasti. Ruoasta tulee suukopua, mutta ei tappelua. Nukkuvat ja syövät lähekkäin, eivätkä näytä enää aggressiivisuuden merkkejä.

Summasummarum: Kastraatin ja naaraan yhdistäminen on huomattavasti kivuttomampaa kuin kahden uroksen. Marsujen laumakäyttäytyminen on kyllä todella mielenkiintoista seurattavaa. Kuinka monenlaisia ääniä ja eleitä niistä lähtee, kun palikat loksahtelevat kohdalleen.

2 kommenttia:

  1. Oi miten oli hauska lukea tämä postaus, tuli niin elävästi mieleen Kauhiksen muutto akkalaumaan silloin reilu pari vuotta sitten. Muistan kuinka ihastelin tilanteen rauhoittumisen jälkeen juuri tuota entisestään monipuolistunutta äänimaailmaa. ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun Eliot on aiemmin asunut vain uroksen kanssa, niin meno on kyllä ihan erilaista! Hyvässä ja huonossa :'D Mut on ne vaan niin söpö pari Essin kanssa <3

      Poista